Myvusak nak minta maaf banyak-banyak untuk member-member yang ada 'request' resepi Carrot Cake hari tu. Bila dah buka blog ini senanglah sikit untuk myvusak kongsikan resepi-resepi untuk semua 'member-member'. Senang je, buat kek ini. Jika tak faham, bolehlah hantar komen, myvusak akan cuba bantu ok, selamat mencuba dan merasa....
1 cawan walnut (dipanggang dan cincang kasar)
2 1/2 cawan karot (dikisar halus)
2 cawan tepung gandum (diayak)
1 sudu teh Baking Soda
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis (Cinnamon)
4 biji telur (gred A)
1 1/2 cawan gula halus
1 cawan minyak kanola (minyak jagung pun orait juga)
2 sudu teh vanilla extract
Caranya:
Perkara pertama, perlu panaskan ketuhar/oven dan set pada suhu 180 degrees C.
Lepas tu, sediakan bekas pembakar kek, sapu dengan butter dan lapiskan dasarnya dengan kertas kek.
Satukan dalam sebuah bekas, tepung, baking soda, serbuk penaik, garam dan kayu manis.
Dalam bekas yang lain, pukul telur hingga kembang dan berkrim (1 minit). Masukkan gula secara berkala dan pukul sehingga pekat (3-4 minit). After that, masukkan minyak perlahan dari tepi bekas tadi diikuti dengan vanilla. Campuran tadi dipukul lagi sehingga sebati.
Then, masukkan walnut dan karot tadi serta digaul menggunakan spatula atau sudu kayu.
Bila dah sebati bolehlah dituang dalam bekas pembakar dan masuklah kat oven. Bakar dalam tempoh 25 hingga 30 minit atau guna 'toothpick' cucuk di tengah kek, jika dikeluarkan bersih maka, masaklah sudah...bolehlah diangkat dan disejukkan... bila dah sejuk bolehlah dihias dengan Lemon Cream Cheese.